tisdag 27 mars 2018

ett nytt liv . . .

sedan jag hittade Kostdoktorn, numer, Dietdoctor, har mina och min mans matvanor drastiskt ändrat väg och utformning.
Målet är under 20 gr kolhydrater / dag, d.v.s ketogen kost, personligen tror jag mest på denna variant och försöka undvika socker i stärkelserika livsedel för hälsans skull.

Vi beslutade oss för att göra ännu en förändring när det gäller vår mat, när vi var hemma i Béziers sist,  när man äter lunch i Frankrike äter man oftast en förrätt en huvudrätt och efterrätt, eller så tar man förrätt och huvudrätt eller huvudrätt och efterrätt. Man får små portioner och det tar tid att få rätterna till bordet, en lunch tar oftast minst 1 timme och man blir behagligt mätt och belåten.
Vi kände dessutom oss rätt så trötta på denna jakt på matlagning som skall gå så fort som möjligt, kasta i dig maten och lägg dig på soffan!!
Så vad har vi då ändrat på här hemma??

Vi använder kostdoktorns färdiga menyer för en vecka, kombinerar ihop var dag med en förrätt och huvudrätt eller huvudrätt med en efterrätt.
Vi skriver ut recepten och inköpslista och vi lagar var sin rätt dagligen tillsammans, en skär och hackar och en lagar och förbereder, min man har lärt sig att laga mat och vi följer recepten till punkt och pricka, detta gör ju ochså att rätterna smakar samma från gång till gång. Vi säger varje dag att det smakar fantastiskt och vi har ännu inte ätit något vi inte tycker om.

Ett glas vin till maten och ett långt samtal om dagen har gjort att vi båda bara längtar hem för att få göra detta tillsammans, vi har verkligen hittat vår nedtrappning från långa arbetsdagar och vi äter otroligt gott :-)

Här en favorit vi ofta äter som tillbehör istället för ris/pasta och potatis.

Haricots verts med rökt fläsk, avokado och parmesanost

10 gr kolhydrater/portion
För 2 personer 

400 gr haricots verts
100 gr rökt fläsk i strimlor 
1 avokado i kuber
50 gr Smör
50 gr riven parmesanost 
Stek fläsket i smöret tills det är klart, lägg i bönor och avokado och stek tills allt fått fin färg, servera med parmesanost
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar